Така різна і неповторна вишивка: види та техніки вишивки

виды вышивки

Делікатна, вишукана, святкова і неповторна: а з якими характеристиками у вас асоціюється вишивка? Мабуть, не помилимось, якщо скажемо, що з усіма переліченими.

Вишитий одяг чудово доповнить образ сучасних жінки чи чоловіка, хлопчика або дівчинки. А оздоблені кольоровими нитками рушники і подушки стануть частиною святочного декору, допоможуть створити затишну атмосферу вдома.

Види вишивки та їх особливості

Техніки вишивання удосконалювалося людством впродовж багатьох віків. Із розвитком цивілізації зростав запит на кращий, яскравіший і вишуканіший одяг і на ще більш делікатні предмети інтер’єру.

Вишивані вироби характерні не лише для України. Вишиванками славились найбагатші династії Європи. Пригадаймо про делікатну «венеціанку». Навіть на найменший виріб, виконаний у цій складній, кружевній техніці, майстрині з острова Бурано витрачають місяці, а то й роки роботи.

Відповідною є й вартість виробів таких – від тисячі і більше євро. Щоправда, така кропітка робота має і «мінуси» – через велику трудоємність, охочих навчатися мистецтву XIV сторіччя тепер одиниці. Своїми техніками вишивки славляться італійські міста Флоренція (техніка барджелло, вишивання одним вертикальним стібком) і Ассізі (Асиж).

Сьогодні традиції вишуканої італійської вишивки плекають провідні модельні доми Італії. Цьогоріч вироби з вишитими золотом пейзажами Венеції презентували Dolce & Gabbana. Вишуканий одяг з цієї колекції на свій виступ у Нью Йорку вдягнула співачка Дженніфер Лопес.

На окрему увагу заслуговує напрям виготовлення гобеленів. Королівські гобелени від середньовічних майстрів стали світовим мистецьким і історичним надбанням. І сьогодні майстерно витканий гобелен стане топ-окрасою будь-якого сучасного будинку.

Перелічені вище способи вишивання є складними у виконанні і потребують від виконавців певного вміння. Тому сьогоднішня розповідь про найбільш поширені види вишивки, опанувати і виконати які можна у домашній умовах.

Вишивка хрестиком

вишивка хрестом

Вишивка хрестиком – найпопулярніший вид рукоділля, який попри віяння моди не втрачає актуальності. Чи не для кожного з регіонів України притаманна своя стилістика, свої улюблені узори і своя колористика вишиванки.

Україна славиться народної художньою вишивкою. Як раніше, так і тепер, особливо в селах, вишивають рушники, скатертини, серветки, наволочки.

Вишитий жіночий і чоловічий одяг, сорочки і блузки є найбільш популярними у побуті. Таке вбрання додає носію нотку таємничості – адже символьний візерунок несе певні послання, а кольори ниток символізують природні стихії.

Узори вишиванок найчастіше символізують рослинний і тваринний світ свого краю. Широко застосовують і геометричні візерунки.

Застосовують два види вишивального хреста – одинарний і подвійний, який ще називають болгарським. Хрести вишивають прямими стіжками. Хрестом вишивають на тканинах полотняного плетіння або на спеціальній сітчатій тканині.

Вишивка гладдю

вишивка гладдю

Гладдю називають вишивку, виконану косими або прямими стіжками, якими заповнюють узор. Вишивка таким способом дозволяє найбільш повно використати декоративні можливості ниток і тканини. Гладь може бути білою і кольоровою. За характером стіжків гладь може давати односторонній і двосторонній узор. Техніка виконання гладдю потребує правильного вибору напрямку стіжка і довжини. Від цього залежить акуратність роботи.

Гладь буває плоскою (односторонньою, без настила) і об’ємною (двосторонньою, з настилом), білою, в колір тканини або багатоколірною.

В вишивки гладдю використовують шви «голка вперед», «голка назад», «стебловий», «тамбурний», «рококо», а також спеціальні (пряма, похила гладь)

Мереживна вишивка (рішельє)

вишивка рішельє

Мереживна вишивка здавна використовується для прикрашання білизни. Найчастіше техніку застосовують у поєднанні з іншими видами вишивки (вишивання гладдю, аплікація, оздоблення швом і декоративним рядом). До мереживної вишивки відноситься техніка рішельє.

Мережки дуже різноманітні, відрізняються тонкістю виконання і витонченістю. Здебільшого виконують мережки нитками під колір тканини, що створює додатковий ефект для вишивки.

В такій вишивці застосовують вузький шов гладдю, широкий шов гладдю, об’ємна гладь, декоративні шви. Виконувати рішельє можна на різноманітних тканинах – на делікатних і на щільних.

Вишивка шнуром

вишивка шнуром

Вишивка шнуром є однією з найпростіших, попри те однією з найефектніших. Шнури різноманітних структур можуть використовуватися у поєднанні з іншими видами вишивки (вишиття перлами, канитель), для обрамлення фрагментів вишивки, стати додатком до аплікації.

Для такої вишивки можна застосовувати не лише готові шнути, але й скручені вручну з шовкових та інших ниток. Шнури також бувають крученими, плетеними, плоскими, круглими тощо. Тканини для такої вишивки повинні бути натуральними.

Аплікація

Суть аплікації в тому, що замість вишивки на фон наноситься кольоровий шматочок тканини, з допомогою якого створюють фінальний рисунок. Дуже вдало ця методика застосовується для виробів з крупним малюнком – килимків, покривал, подушок. Як фоновий матеріал можна застосовувати шовк, сукно, домоткане полотно, оксамит, драп. Для самої аплікації підбирається найрізноманітніші шматочки різних по фактурі і кольору тканин – як гладкофарбованих так і з малюнком.

Вишивка стрічкою

вишивка стрічками

Прикрашають такою вишивкою предмети домашнього вжитку: постільну білизну, диванні подушки, декоративні екрани і навіть зворотну сторону ручних дзеркал і щіток для волосся. Особливо ефективно така вишивка виглядає у поєднанні з бісером, другими видами вишивки, паєтками, металізованою ниткою, ручним розписом і аплікацією.

Вишивка Ассізі

вишивка ассізі

Давній спосіб вишивання, назва якого походить від італійського містечка Ассізі або Асиж. Характеризується тим, що рисунок створюється з допомогою незжатого простору. Своєрідна вишивка навпаки, коли нитками зашивають не сам малюнок, а тло, на якому розташований узор.

Вишивка бісером

вишивка бісером

Вишивка бісером – один з найрозповсюдженіших методів вишивання одягу, який зберігся з давніх часів. Вишитий бісером одяг має святковий вигляд, об’єм і неповторну колористику. Окрім того, такий спосіб прикрашання одягу є достатньо простим, швидким і не потребує спеціальних знань для початкуючого майстра.

Різноманіття вишивки

Вишивка – давній вид мистецтва, займаючись яким продовжуємо і розвиваємо тисячолітнє надбання людства. Вишивкою оздоблювали одяг у древньому Китаї, Індії і Єгипті, у стародавній Греції, Візантії і в середньовічній Європі. Престижною і дорогою вишивка вважалася у слов’янських народів.

В Україні вишивка тісно переплітається з християнськими мотивами. В українських церквах бачимо вишиті образи, обруси, рушники і хоругви, фелони і священичі ризи.

У сучасному житті вишивка отримала нове «дихання» завдяки широкому розповсюдженню вишивальних машин. Вишивальні машини значно прискорюють і полегшують кропіткий процес створення узорчатих виробів, відкриваючи нові можливості для відкриття власної справи.

Підготовка до машинної вишивки: поради для початкуючих

как закладывать вышивку в Вышивальную машину Рикома

Для якісного створення виробів, велике значення має вишивальне обладнання. На професійних виробництвах в Україні та вдома в українців можна побачити вишивальні машини торгової марки RICOMA. Ця компанія з штаб-квартирою у Майямі (США) є провідним світовим виробником вишивального обладнання, і одна з небагатьох, яка офіційно представлена в Україні.

На даний момент мережа дистриб’юторів і сервісних центрів компанії представлена у 150 країнах світу, у тому числі і в Україні. У модельному ряді RICOMA присутні як потужні промислові вишивальні машини для великих підприємств так і напівпромислове обладнання для початківців.

Основні пріоритети RICOMA є постійне удосконалення обладнання, постійне впровадження інновації, вищий рівень сервісу і підтримки клієнтів.

Офіційний і ексклюзивний представник американської компанії RICOMA в Україні має 15-річний досвід продажів та обслуговування вишивальних машин. Крім того, в українського представництва компанії завжди в наявності весь модельний ряд. RICOMA пропонує професійний сервіс і постійну підтримку клієнтів, починаючи від порад щодо вибору і до покращення технології виробництва.


Олександр Якимович

Автор статтіОлександр Якимович, керівник офіційного представництва RiCOMA International Corporation в Україні. Має 15-річний досвід в організації вишивального бізнесу та обслуговуванні вишивальних машин. Ведучий авторських семінарів і майстер-класів по вишивальному бізнесу. Автор статей з відповідної тематики.


Схожі статті: