Як вишивати на фатіні та органзі? Кілька порад

вишивка на фатіні

Особливості вишивки на фатіні і органзі

Чи можна вишивати на фатіні і органзі? На перший погляд машинна вишивка на таких матеріалах як фатін або органза може здатися складною. Але при наявності якісної вишивальної машини, правильної технології вишивки і знання специфіки даних матеріалів можна домогтися високої якості вишивки. Перед початком роботи виникає кілька технологічних питань. Наприклад, використовувати флізелін або дублюючу плівку? Як правильно кріпити матеріал? А головне, чи здатні вишивальні машини взагалі виконувати вишивку на євросітці або фатіні.

Як показує практика і численний досвід наших клієнтів, будь-яка вишивальна машина з модельного ряду Ricoma може легко виконувати таку роботу. Нещодавно на нашому каналі в ютуб ми додали ролик, як це відбувається на вишивальної машини Ricoma EM-1010 https://www.youtube.com/watch?v=8QbKfogg3co&t=120s. Для того щоб якісно виконати таку вишивку потрібно врахувати кілька моментів як при розробці вишивального файлу (дизайну вишивки) в програмному забезпеченні, так і кілька нюансів безпосередньо під час роботи на професійній вишивальній машині.

Як розробити вишивальну програму для фатіну або органзи?

Спочатку докладніше розглянемо розробку вишивальних програм. Коли ми розробляємо файл для вишивки на фатіні або євросітці ми повинні врахувати, що мінімальний розмір стібка повинен завжди бути більше клітинки тканини нашої сітки. Іншими словами, якщо наша сітка має осередок розміром один на один міліметр, в нашому дизайні не повинно бути стібків менше 1 мм. Розробка програми вишивки для фатіну зазвичай відбувається інструментом «пряма строчка». Створюючи вишивальну програму для фатіну або органзи потрібно програмувати більш рідкісні стібки. Найчастіше при розробці дизайну вишивки користувачі допускають ряд помилок, які не дають можливості якісно вишивати. Наприклад, у файлі вишивки може бути багато обрізок. При вишивці на таких матеріалах як фатін кількість обрізок необхідно скоротити до мінімуму. Найкраще якщо дизайн буде вишивати від початку до кінця взагалі без обрізок. Крім того частою помилкою буває програмування занадто довгих стібків, в такому випадку матеріал буде стягуватися.

Машинна вишивка на фатіні: як приступити до роботи?

Коли ваш дизайн готовий, і ви записали його в пам’ять машини, залишається підготувати матеріал для вишивки. Без флизеліна на фатіні, та інших подібних матеріалах, можна і потрібно вишивати. Обмеження тільки в розмірі. Дійсно великий дизайн, з великою кількістю стібків, на євросітці варто вишивати з використанням водорозчинної плівки або водорозчинного флизеліна. Особливістю роботи з фатіном і схожими матеріалами є те, що внаслідок недостатньої товщини матеріалу п’яльця не можуть його втримати і можуть з’являтися зміщення на вишивці. Щоб цього уникнути, п’яльця необхідно додатково притиснути в місцях кріплення матеріалу. Крім того не потрібно занадто натягувати фатін в п’яльцях. При занадто сильною натяжки можливий перекіс волокон матеріалу і тоді після вишивки малюнок буде деформований.

Ви завжди можете відвідати один з офісів представництва Рікома в Україні і спробувати вишити свій дизайн на матеріалі який вас цікавить. Ми проводимо безкоштовне навчання роботі з машинами, і навчання розробці вишивальних файлів. Схеми вишивок для вишивальних машин, які ви отримуєте при купівлі обладнання, мають багато варіантів для вишивки на різні теми і на різних матеріалах.

 


Василь Алєксєєв

Автор статтіВасиль Алєксєєв, провідний менеджер офіційного представництва RiCOMA International Corporation в Україні. Має 15-річний досвід продажів та обслуговування вишивальних машин. Автор статей у фахових журналах та періодичних виданнях.


Схожі статті: